Saturday, January 15, 2011

ragam si pelanggan(;

seperti yang korang tau yang
aku daa dapat kerja and da mulee da pun(=
reli reli reli takutt plus mahu terkentut tyme aku and my kazen fatien kenaa start kejee dulu. 
as a traineer aku di'lewat'kan
untuk memulaa kan kerja.
aku disuruh datang terpacak di depan bangunan kfc tepat padaa pukul 12p.m.
Tapi atas dasar nak bajett tunjuk yang aku nih pekerja contoh laaa kunun,
aku datang pukul 1158a.m. muahaha. awal gak laa. dua minit tuhh ^,^

sebelum nak pegii memulakan kerja,
pagi pagi lagi aku da bangun.
aku persiapkan diri dengan mengenakan pakaian seragam alaa alaa tenteraa yang mahu mempertahankan negara.. hahha
first pakai baju ke badan, waaaah!
dengan memandang ke cermin dengan amat perlahan...
huuuu! lawak'ssss.
selengee. nerd. sumee ade! tudung masuk dalam baju. baju tain. ber'belt' bagai..
wakakak=DD

hanya mampu tersenyum. lawa !
( untuk menyedapkan hati )

sampai jee dkt kfc aku terus tanye manager manee. 
derr, ta sanggup aku nak tunggu lame lamee dekat luaa nih. maluu.
hahah. da laaa new staft. kena buli ke ?

manager pun panggil aku dgn fatien.
nak sign pee ntah.
alaa alaa superstar gituu.. manager minta autograf akuh.
wakakak.

habis jee sign satu borang yang menunjukkan kami layak menjadi pekerja kfc dan dengan rasa hormatnya aku diiktiraf jadi
salah satu ahli keluarga kfc  petaling utama(;
yay2!

sir syafie. miss syikin. miss yati(;
yups.
the best manager in MALAYSIA^,^
best kejee dengan dorang nih. frenly.
tapi lau mara mara tuh besa ar. kang tak maraa kena pijak palee pulak an ?

after da lebih sepuluh minit kami dibawa manager ke seluruh pelusuk 
kfc. kami memulakan kerja.
hmm. aku and fatien ditempatkan as cashier.
huyyoo !
bolee kee aku jadi cashier. hmm maluu loo!
malu nak melayan orang. 

fact; sayaa seorang yang pemalu=,=

and mamat yang nak cube cube nak keje dekat kfc petaling utama nih kena banyak kan berhati-hati.
dekat cawangan kteorg nih ramai gilee pompuan.
and korang akan diBULI. muahha!

back to the topic.
sir syafie letak aku dibawah naungan si ika. ika nih lamee da keje dkt sini. so dia kena train aku sampai aku jdi pandai.
fatien pulak bawak si dayah.
seyeslyy bila dorg suruh aku ambek customer, aku dengan fatien men tolak tolak.
alaa..... macam cite hindustan tuhh. tapi yang beza nyee,
hindustan rebutkan perempuan. yang kteorang pulak bera'lah' sesama sendiri.

aku; ko chantekkan. gi laa amek customer dulu.

fatien; laa. aku malu !

sumpa aku bole tgk muke si ika dgn dayah bengang. hahah
sorii weyy !

hmm. lebih kurang tiga hari jugak laa aku ta berani amek customer.
tapi hari ketiga manager aku miss syikin suruh aku bukak counter. amek customer.
mmg macam taikk doh. kesian aku tgk customer yang aku layan.
dia sendiri cakap dia sendiri pening. mana tak nyee.
yang aku pulak pegi pusing pusing order dia.
hhaha.
memang nangeh arr.

tiba hari keempat aku mulee gian nak bukak counter.
sudaa HEROO !
best doo layan customer nih.
memang pelbagai ragam. pelbagai cara.
ade yang baikk sangat. ade yang garang sangat. ade yang cakap macam dj radio. lajuu dooh (alaa bunkface iklan unifi)

*********************************************************************************

first situation

aku; hye miss. how are u. can i help u. eat in or take away ?

customer 1; hye. eat in yaa. i want snack plate ya.

aku; spicy or original ?

customer 1; spicy. i want one drumstick and another one urmmm.what yaa ?

aku; urmmm (sabar menunggu)

customer 1; urmm under stomach what ya ? urmm

aku; (suda. bab ayam memang aku failed bhaii!) ckp aku dlm ati. tersenyum dan hanya mampu diam. tight miss ?

customer 1; no no! what ya...

aku; bawah stomach buntut miss. (dgn slamber nyee aku menjawab)

customer 1; (tersenyum kelat) give me rip ya.

ngok! amek jee la pape ayam yang aku nak bagi. nih maen minta mintak pulak. ingat aku nih tokee ayam kee nak kena tahu semua anggota badan ayam.
nak jee aku suruh budak cook masak buntut ayam. taikk!


*********************************************************************************

second situation


aku; hye sir. how are u? can i help u. eat in or take away ? (agak berbuih gak laa ulang ayat yang sama)

customer 2; hyep. hehhe.hmm. makan sini yeahh.

aku; oh ! yee nak order ape bang ?

customer 2; haaa. saya nak nasi goreng ade. hahah

aku; hehhe (senyum menahan gelak. budak counter yang lain hanya mampu ketawa melihat kelatah abg sorg nih)

customer 2; hehhe

aku; (sukee pulakk kau) bang bang sini.

customer 2; (mendekatkan kepalanyee)

aku; abang terus lepas tuh abang belok kiri. ade kedai mamak. situ banyak (buat mukee selengee) =,=

customer 2; (ketawaa mcm kene sawan babi) kalau nasi goreng tadee mee bandung punn tapee laa. muhahah!
aku; huhuhuhuh~ (amek ati gelak cikit)

customer 2; huhu. k laa. bagi sayaa chicken rice satu yee.

akhirnyee beli jugak kau(;

*********************************************************************************
honestly, kitee akan enjoy kejee macam nih. boleh tgk mcm mcm perangai orang.
kawan pun ramai. and the best thing is membe tak kira
laki pompuan
yang paling tua ke yang paling mudaa
yang manager sampailaa ke staft biasaa
semuanyee sporting gilee.
orang gilee pun ta macm dorang. weeee**


keja tetap kerja tapi aku tetap nak sambung study and kejaar my ambition as lecturer maybe ? insyaAllah(;

walllahhhhh!
=DD









No comments:

Post a Comment